Nieuwe coronarichtlijn: Werk ook na de lockdown zo mogelijk thuis

Het kantoorleven gaat ingrijpend op de schop door corona. Zo komt er een einde aan flexplekken en fysieke personeelsbijeenkomsten. En er moet minimaal tien vierkante meter ruimte zijn per werknemer, veel meer dan nu vaak de praktijk is. Dat blijkt uit een concepthandleiding voor bedrijven en instellingen voor de inrichting van hun kantoor, die ingezien is door de redactie van De Monitor.

Teun van de Keuken / De Monitor

Klik hier om dit hele artikel van Mijke van Wijk te lezen

Het goede gesprek in onwerkelijke tijden V: Daar ons geval nieuw is, moeten we opnieuw denken en handelen. We moeten de ban doorbreken.

‘As our case is new, we must think and act anew.’ Dit citaat van Abraham Lincoln schreef Robert F. Kennedy in de inleiding van zijn boek ‘To seek a newer world – Een nieuwe wereld wacht!’

In de zestiger jaren, de tijd van de Vietnam oorlog, maakte RFK zich zorgen over de toekomst van de Amerikaanse jeugd. Anno 2020 zitten we in een andere, onzichtbare, oorlog. Het coronavirus is een grote bedreiging voor het welzijn en de welvaart van alle wereldinwoners, jongeren én ouderen, niemand uitgezonderd.

Lees verder

Het goede gesprek in onwerkelijke tijden IV: Be your source!

Het is een bijzondere tijd. Waarschijnlijk wordt onze aandacht gevangen door allerlei gedachten over de crisis waarin wij mondiaal lijken te verkeren.

Een crisis waarin de omstandigheden ons tot afremmen lijken te manen en ons door de opgelegde sociale distantie meer terugwerpen op onszelf. Omstandigheden die lijken te tornen aan onze zekerheden en vanzelfsprekendheden, aan ons gevoel van voorspoed.

Lees verder

Het goede gesprek in onwerkelijke tijden III: Leven is de kunst om in beweging te komen… we kunnen kiezen!

We zijn in de greep van het coronavirus. We werken vanuit huis en als we de deur uitgaan houden we anderhalve meter afstand. We worden beperkt in onze bewegingsvrijheid.

De economie staat zo goed als stil en vele mensen, met name jonge flexwerkers, verliezen nu al hun baan. Ondernemers zien hun omzet verdampen en ondanks overheidssteun dienen de eerste faillissementen zich al aan.

Lees verder

Het goede gesprek in onwerkelijke tijden II: Zijn sollicitatie- of netwerkgesprekken nu mogelijk, of pas weer straks?

Solliciteren, terwijl er weinig vacatures zijn. Netwerken, terwijl dat kopje koffie samen er niet in zit. Toch is er een hoop wél te doen bij het zoeken naar ander werk, naar een andere bestemming. Nu én in voorbereiding op straks, als Nederland weer open gaat. Roel Monnik schreef er vorige week al over.

Lees verder

Het goede gesprek in onwerkelijke tijden I

Wat we nu meemaken kent zijn weerga niet. Oud en jong, niemand heeft een crisis van deze aard en omvang meegemaakt.

De wereld draait door, moet doordraaien, maar dat vraagt enorm veel van ons aanpassingsvermogen. Wat gisteren nog onwerkelijk was, is vandaag het nieuwe normaal. De wereld draait door, moet doordraaien, maar dat vraagt enorm veel van ons aanpassingsvermogen. Wat gisteren nog onwerkelijk was, is vandaag het nieuwe normaal.

Lees verder

Checklist solliciteren via video

Het voeren van sollicitatiegesprekken via video is niet nieuw, maar door het coronavirus lijkt het eindelijk zijn doorbraak te beleven. Wat moet je weten over solliciteren via video?

Het verschil met een live sollicitatiegesprek

Een online interview en een live sollicitatiegesprek zijn twee verschillende ervaringen. In een online interview zal er bijvoorbeeld minder small talk zijn, is het moeilijker non-verbale signalen op te vangen en mis je het contact met de fysieke (werk)plek (de sfeer in het gebouw). Wees je ervan bewust dat dit dus ook geldt voor degene die jou interviewt.

De mogelijkheden voor online interviews

 1. Een sollicitatiegesprek real time via Face Time, Teams, Skype e.d.
 2. Een sollicitatiegesprek via een webapplicatie zoals Cammio. Via een login kom je in
 3. een videogedeelte waarin aan jou vragen worden gesteld, waar je vervolgens
 4. antwoord op geeft. Dit is niet real time en heeft als voordeel dat je het door jou
 5. gegeven antwoord terug kunt zien en eventueel kunt verbeteren.

Op dit moment zul je waarschijnlijk eerder worden uitgenodigd voor een real time online sollicitatiegesprek.

Dit kun je doen ter voorbereiding:

 • Vraag om een handleiding als je onbekend bent met de gebruikte tool. En test deze vooraf, zodat je meer vertrouwd wordt met de techniek.
 • Vraag wat er gebeurt als de verbinding wegvalt of de techniek het af laat weten. Wie belt of appt er dan? Het is daarbij handig de telefoonnummers uit te wisselen en bij de hand te hebben.
 • Vraag wie er nog meer bij het gesprek aanwezig is, want dat is vaak niet te zien via het scherm.
 • Als het voor jou de eerste keer is om op deze manier een sollicitatiegesprek te voeren, zeg dat dan. De kans is groot dat degene die jou interviewt dit ook voor het eerst doet.

Waar moet je specifiek opletten bij een online gesprek:

 • Zorg dat je gezicht centraal is. Gebruik bijvoorbeeld een statief voor je smartphone en draag sollicitatiekleding met een rustig design.
 • Let op licht en schaduw. Bij te fel licht raakt je gezicht overbelicht. Maar let ook op schaduw. Zorg dat je gezicht niet vertekend wordt door een schaduw die op je gezicht valt, waardoor bijvoorbeeld je ogen niet meer te zien zijn. Het beste licht is daglicht of een lamp voor je gezicht.
 • Let op de achtergrond. Zorg dat deze zo neutraal mogelijk is. Dus geen zicht op een eettafel die niet afgeruimd is, kinderspeelgoed of andere huiselijke voorwerpen. Bedenk dat wanneer je voor je boekenkast gaat zitten, de interviewer op deze manier ook een kijkje krijgt in jouw boekenkast. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar wees je ervan bewust. Je kunt ook bewust iets persoonlijks in beeld zetten.
 • Zorg ook dat er geen bloemen, planten of lampen uit je oren of achter je hoofd uitsteken.
 • Zorg dat je zelf niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld dat wat er om je heen staat of ligt. Niet typen op je computer i.v.m. het geluid, maar maak aantekeningen op een notitieblok.
 • Test het geluid van je laptop of smartphone.
 • Let ook op omgevingsgeluid. Ga op een rustige plek zitten waar je geen last hebt van verkeer, muziek, een draaiende wasmachine e.d.
 • Zorg dat je niet gestoord kunt worden door huisgenoten- of dieren (een blaffende hond!).
 • Zet alle andere programma’s op je computer uit, zodat je niet gestoord kunt worden door inkomende meldingen via je mail of apps.
 • Zorg voor een volle batterij en een goede internetverbinding.

Waar moet je op letten m.b.t. het gesprek en hoe maak je verbinding:

 • Maak oogcontact en kijk in de camera. Zeg dat je blij bent dat op deze manier het sollicitatiegesprek toch door kan gaan. Je mag gerust zeggen dat je het spannend vindt, als je dat vindt en/of als het de eerste keer is.
 • Maak een levendige indruk. Zorg voor expressie in je gezicht en gebruik je handen zoals je dat in een live gesprek ook zou doen. Zorg dat je zo natuurlijk mogelijk overkomt en niet verstijft voor de camera.
 • Wat hierbij kan helpen is goed in je lijf te zitten, voel je voeten, voel dat je op je stoel zit, adem rustig door (geaard zijn) en het innerlijke te zien als een normaal gesprek dat nu verloopt via een scherm met videoverbinding.Via het scherm is het contact intensiever en directer. Als je b.v. even wegkijkt om na te denken of iets op je bloknoot checkt, benoem dat.
 • Denk hierbij ook aan dat je iemand rustig aan kijkt en b.v. niet met je ogen alle kanten op beweegt. Richt je daartoe tot je gesprekspartner, of als er meerdere zichtbaar zijn, tot één van hen.
 • Zorg dat het een gelijkwaardig gesprek blijft, dus stel je vragen.
 • Herhaal de vraag, daarmee bewaar je de rust, neem je de tijd. En geef dan je antwoord.
 • Zeg aan het eind van een antwoord, dat je zelf een vraag hebt en stel deze.
 • Vraag hoe de procedure nu verder gaat, met name in tijden van Corona. Wanneer hoor je wat en op welke wijze?

Bij de hand:

 • Pen en papier / notitieblok.
 • Voorafgaand aan je sollicitatie kun je op je notitieblok evt. vast een aantal korte aandachtspunten voor jezelf noteren die je in het gesprek aan bod wilt laten komen. Idem voor je vragen.
 • CV en motivatiebrief en evt. de vacaturetekst.

Tot slot, we zien in de praktijk dat er ook combinaties plaatsvinden van eerst online gesprekken en een face-to-face gesprek over de arbeidsvoorwaarden of de laatste ronde, waarbij je in een ruimte zit of samen een wandeling maakt.

Veel succes!
Vragen, opmerkingen? Laat ons weten.

Maaike Nillesen, m.nillesen@vanede.nl
Nynke Hovinga, n.hovinga@vanede.nl